Kako da najbolje iskoristite video u okviru vaše Employer Branding strategije? | Solutium

Kako da najbolje iskoristite video u okviru vaše Employer Branding strategije?

Employer Branding ili brendiranje poslodavaca se odnosi na proces oblikovanja i promovisanja reputacije i slike kompanije kao poslodavca. Uključuje razvijanje jedinstvenog identiteta i ponude vrednosti koja privlači i zadržava vrhunski talenat. Kompanije ulažu u strategije brendiranja poslodavaca kako bi se razlikovale od konkurencije, privukle kvalifikovane kandidate, unapredile angažovanost i zadržavanje zaposlenih, i na kraju izgradile snažnu radnu snagu usklađenu sa ciljevima organizacije.

Na današnjem konkurentnom tržištu rada, talentovane osobe imaju opcije i traže više od običnog posla. Oni traže organizacije koje se slažu sa njihovim vrednostima, nude mogućnosti za rast i pružaju pozitivno radno okruženje. Dobro definisan poslodavački brend pomaže kompanijama da prikažu svoju jedinstvenu kulturu, vrednosti i pogodnosti za zaposlene. To im omogućava da efikasno komuniciraju svoju ponudu vrednosti za zaposlene, ističući ono što ih razlikuje od drugih poslodavaca i zašto bi vrhunski talenti trebali da izaberu da rade za njih.

Investiranjem u strategije brendiranja poslodavaca, kompanije mogu privući kandidate visokog kvaliteta koji su verovatnije dobar fit za njihovu organizaciju. Snažan brend takođe poboljšava zadovoljstvo zaposlenih i stopu zadržavanja, jer su zaposleni verovatnije da će ostati u kompaniji koja se slaže sa njihovim očekivanjima i pruža pozitivno radno iskustvo.

Osim toga, brendiranje poslodavaca pozitivno utiče na ukupnu reputaciju kompanije i može imati kaskadni efekat na druge oblasti, kao što su percepcija kupaca i poverenje investitora.

Kao agencija koja je sarađivala sa mnogim kompanijama u razvoju video sadržaja u okviru te stratyegije, mi razumemo značaj videa za employer branding. Ovde ćemo nabrojati samo neke od razloga zašto je video važan alat za unapređenje vašeg brenda kao poslodavca, pružajući vam konkretne savete i preporuke.

Ispričajte priču vaše kompanije

Video format vam omogućava da ispričate priču vaše kompanije na vizualno privlačan i ubedljiv način. Kombinacijom vizuelnih elemenata, zvuka i tehnika storytelling-a, možete komunicirati sa svojom publikom na efektivan i zanimljiv način koji drži pažnju gledaoca. Pažljivo osmišljen video može prikazati misiju, vrednosti i radno okruženje vaše kompanije, pružajući potencijalnim kandidatima uvid u to kako je biti deo vaše organizacije.

Prikažite vašu korporativnu kulturu

Kroz video snimke i intervjue koji prikazuju stvarne zaposlene, njihova iskustva, postignuća i svakodnevne aktivnosti, možete pružiti autentičan uvid u vrednosti vaše organizacije, radnu etiku i dinamiku tima. Ova autentičnost pomaže u izgradnji poverenja i privlači osobe koje se slažu sa kulturom vaše kompanije.

Sadržaj koji se deli dovodi do veće vidljivosti

U doba društvenih mreža, video sadržaj je veoma pogodan za deljenje i može dosegnuti širu publiku od tradicionalnih tekstualnih sadržaja. Ljudi su skloniji angažovanju i deljenju videa, što ga čini vrednim alatom za širenje poruke vašeg brenda poslodavca. Stvaranjem video sadržaja koji nisu isključivo promotivne prirode, već imaju neku priču, vrednost, vrednost, zanimljivost ili zabavni karakter, povećavate šanse da vaš sadržaj bude primećen od strane potencijalnih kandidata koji možda nisu inače čuli za vaš brend.

Optimizacijom videa za pretraživače korišćenjem odgovarajućih tagova i opisa, možete poboljšati svoju vidljivost i privući kvalifikovane kandidate koji aktivno traže prilike u vašoj industriji. Osim toga, video sadržaj se često prikazuje na istaknut način u rezultatima pretrage, što poboljšava vašu ukupnu online prisutnost.

Reciklirajte video sadržaj u mnoštvo „novog“ materijala

Jednom kreirani video sadržaj može se iskoristiti na više načina. Isecanjem klipova u različitim formatima za društvene mreže, prilagođavajući ključne delove za YouTube Shorts, Tik Tok, Instagram kao vertikalne klipove, ili Facebook objave u kvadratnom formatu. Optimizacijom tih klipova, uz titlove doći ćete do nove publike i proširiti vašu poruku.

Takođe, možete uraditi transkript videa kreirajući ga u blog članak ili više različitih tekstualnih objava na društvenim mrežama. Audio format videa možete iskoristiti kao klip na Twitteru ili čak pretvoriti ceo snimak u podcast epizodu na platformama za praćenje tog medija.

Izazivanje emocija kod vaših gledalaca

Video ima jedinstvenu sposobnost da izazove emocije i ostavi dugotrajan utisak na gledaoce. Uključivanjem emocionalnih elemenata u vaše video snimke, možete stvoriti nezaboravno iskustvo koje se usklađuje sa potencijalnim kandidatima. To može biti poverenje, sreća, ljubav, sigurnost, uzbuđenje ili druge emocije. Emocionalna veza igra ključnu ulogu u privlačenju vrhunskih talenata, jer su osobe sklonije pridružiti se organizacijama koje se slažu sa njihovim vrednostima i izazivaju pozitivne emocije.

Unapredite iskustvo kandidata

Video značajno unapređuje iskustvo kandidata tokom procesa zapošljavanja. Uključivanjem videa u objave o radnim mestima, pružate kandidatima sveobuhvatan pregled uloge, korporativne kulture i dinamike tima. To im omogućava da donesu informisanije odluke pre prijavljivanja, što dovodi do boljeg usklađivanja između kandidata i organizacije. Takođe, možete predstaviti vaš proces zapošljavanja, gde će svim kandidatima biti jasno koji sve elementi procesa postoje i krugovi kroz koje treba proći tokom tog procesa.

Istaknite se od konkurencije

U konkurentnom tržištu rada, isticanje iz mase je ključno. Video vam omogućava da se razlikujete od konkurencije prikazujući ono što vašu organizaciju čini posebnom. Naglašavanjem vrednosti, postignuća i mogućnosti rasta vaše kompanije, možete privući vrhunske talente koji traže više od običnog posla. Dobro osmišljena strategija videa stavlja vas u prednost i pozicionira vašu organizaciju kao poslodavca kojeg će kandidati pre izabrati.

Zaključak

Video je neophodan alat za unapređenje napora brendiranja poslodavca. Njegova sposobnost da privlači, angažuje i emotivno povezuje sa gledaocima čini ga moćnim medijumom za prikazivanje korporativne kulture.

Solutium nudi Employer Branding video paket, koji omogućava našim klijentima da ne samo proizvedu efektivni video sadržaj za svoju employer branding strategiju nego i da ga osmisle, isplaniraju i maksimalno iskoriste.

Pored samih video sadržaja, neki od alata i dodatnih sadržaja koje obezbeđujemo klijentima su i čeklista za organizaciju projekta, lista intervju pitanja za predstavljanje kompanije, ebook sa marketing savetima kako najbolje iskoristiti video nakon produkcije i pakete video klipova iz produciranog sadržaja prilagođene za društvene mreže.